Wokken voor beginners

Wokken is intussen een bekend begrip binnen de westerse cultuur.Het is makkelijk ervanuit te gaan dat een wok een simple pan, waarin een heleboel verrukkelijke gerechten worden bereid, en meer niet.

Maar niets is, los van het verrukkelijke gerechten gedeelte, minder waar. Van oudsher is de wok de bekendste pan in de keuken van de oosterse cultuur.

Zin om te wokken? Lees on artikel over de beste wokpan.

wokken voor beginners

Oorsprong van de Wok

Van de oorsprong van de wok is er niet veel bekend. Men heeft wel een indicatie dat het rond 200 B.C al een begrip was en dat het uit hoogstwaarschijnlijk uit China afkomstig is.

Er zijn wel verschillende interesante oorsprongsverhalen.

De ene luidt: Eeuwen terug in een tijd van veel oorlogen in China, kwamen soldaten op het idee dat ze konden koken in hun metalen helmen. Bij terugkeer naar hun gemeenschappen brachten zij de gewoon met zich mee. En aangezien hun helmen bolvormig en van dun en licht metaal waren. Werden de pannen ook op die manier vervaardigd.

Een ander mythe is dat het tot stand kwam in een tijd waar materiaal schaars was in China. Men had dus een bolvormige pan bedacht dat zodanig werd gemaakt dat het makkelijk hitte kan geleiden.

Al met al hebben historicussen er veel moeite mee om de definitieve ontstaanswijze te traceren. In de meeste gevallen is het moeilijk om van een algemeen universeel item de originele ontstaanswijze te achterhalen.

Als gekeken wordt naar de landen waar het het meest voorkomt in de keuken zijn het de meeste aziatische landen. Is dus te concluderen dat de  wok namelijk even alledaags is in die  keukens als een lepel binnen de westerse keuken. Een ieder heeft er zeker een en het gebruik hiervan is orde van de dag.

Thuis Wokken

thuis wokkenJammer genoeg weten velen van ons hier in het westen zelfs niet zo goed om te gaan met een wok.

De gerechten staan bekend bij ons qua naam en smaak. Maar hoe staat het met de techniek en het zelf bereiden van zo’n gerecht? Wat voor soorten woks zijn er? Hoe ga je om met een wok?

Al deze vragen en meer worden uitgebreid beantwoord met het oog op mensen die er nu pas mee beginnen.

Om te beginnen is het belangrijk te weten wat voor soort pan de wok is. De wok is een komvormige pan die goed hitte kan opvangen. Doordat het met zijn bolle onderzijde de vlammen, rondom 360°C, opvangt om snelle en effectieve hitte te garanderen.

Het soort metaal van de wok is ook van dusdanig karakter dat het maximale hitte bij het roerbakken garandeert. Er zijn meerdere modellen woks. Van het geheel zetten we twee standaard soorten onder het vergrootglas n.l: De wok van plaatstaal

Het metaalsoort is ook belangrijk voor wat betreft onderhoud van de pan, het op smaak brengen van een nieuwe wokpan en hoe je ermee omgaat zodat hij zolang als mogelijk meegaat.

De plaatstalen wok

Deze wok staat dichterbij het model van de traditionele wok. Het is gemaakt van licht metaal, ideaal voor het achter en voorts bewegen van de wokpan bij het bakken (dit is een techniek uitgeoefend door ver-gevorde chefs) en uiteraard gewoon omgaan met de pan.

De gietijzer wok

De naam zegt het al. dit is een wok van gietijzer en het verschilt in gewicht met de plaatstalen wok. Voor mensen die een wok willen die minder schuifbaar is is dit een ideale keus. Verder nog te vermeldden dat de gietijzer wok net als de plaatstalen wok geen antiaanbaklaag van de fabrikant bevat. Met deze wok is het ook mogelijk hem in de oven te plaatsen

De Moderne wokpan

Een nieuwe wokpan dient als eerst gewassen te worden omdat het van de fabrikant een laagje olie krijgt ter voorkoming van roest.

De wok kan nu op vuur en met een beetje olie mag deze ingebrand worden. Het inbranden van de wok zorgt voor een natuurlijke antiaanbaklaag in de pan.

Het goed branden en onderhouden van de wok zorgt ervoor dat deze lang mee gaat. Is het zo dat er toch nog roestvlekken voorkomen na gebruik van de wok is het dan nog mogelijk om dit tegen te gaan door de roestvlekken met een metalen grove spons of staalborstel en het inbranden herhalen.

Des te meer de wok wordt gebruikt hoe donkerder of te wel zwarter die wordt. Hierdoor ontstaat er een betere antiaanbaklaag en ontstaat er een lekkerdere aroma. Dit wordt ook wel Wok-Hei genoemd door de chinezen, vrij vertaald ‘Adem van de Wok’.

Functionaliteit

Over het algemeen is bekend dat roerbakken de bekendste kookstijl is van een wok. Maar er zijn vele andere manieren en methoden om andere soorten gerechten klaar te maken. Met een wok kan men behalve roerbakken ook:

  1. Braden
  2. Stoven
  3. Bakken
  4. Bereiden van jus en sausen

De manier waarop het eten klaargemaakt wordt is ook een groot plus punt. Maaltijden in een wok klaarmaken gebeurd super snel. Gerechten zijn binnen de 1-5 min klaar, afhangend van het gerecht en vleessoort natuurlijk.

Dit zorgt ervoor dat veel vitaminen je eten in blijven. Een ander voordeel is dat het de gezonde versie van fastfood is. Snel klaar en helemaal gezond.

Bereiden van gerechten

Het is belangrijk dat alvorens er begonnen wordt met koken dat alle ingrediënten reeds gesneden op maat. Vlees of vis dienen niet te koud te zijn. En groenten zo vers mogelijk houden voor ze de pan in gaan.

Verse kruiden zijn ook een betere keus bij het gebruikmaken van een wok. Aan de hand van het gerecht en de ingrediënten zet u in de volgorde van snelheid tot gaarheid de gerechten in de pan.

De gerechten die het langst duren om te koken die gaan als eerst. In de meeste gevallen is dat kip of gevogelte. Let wel bij het voorbereiden dat de stukjes vlees het liefst op bijt grootte worden gesneden. Hierdoor koken ze sneller.

Daarna volgen de groenten en kruiden. Dit zijn standaard stappen die horen bij het koken in een wok. Het kan wel eens voorkomen dat er voor bepaalde gerechten uitzonderingen zijn of te wel andere technieken. Maar voor beginners zijn deze stappen vrijwel recht door zee.

 

Er zijn talloze recepten die passen bij het budget van de meeste. Wokken is gezond, leuk en makkelijk verder nog behoorlijk belonend voor de smaakpapillen van zij die een wok hebben.

 

Lees ook:

https://www.kookfans.nl/kooktips/stappenplan-breng-nieuwe-wokpan-op-smaak/