Wat is de Beste Warmtebron voor een Wokpan?

Bij het kopen van een goede wokpan moet je niet alleen het materiaal van de wokpan in acht nemen, maar ook de soort warmtebron die je in huis hebt. Er zijn verschillende soorten warmtebronnen.

Als je gouw wil weten wat de best verkochte wokpan is ga dan naar ons artikel: Beste Wokpan.

Soorten Warmtebronnen

Keramische kookplaat

Bij keramisch koken is het lastiger om de warmteverdeling in je wokpan onder controle te hebben. Let op dat de bodem van je wok in direct contact komt met de warmtebron. Daarnaast is het ook het beste dat je een wokpan gebruikt met een platte en dikkere bodem. Zo wordt de hitte goed verdeeld over de wokpan. Houd er rekening mee dat het lang duurt voordat je wok goed heet wordt om in te wokken.

Elektrische kookplaat

Als je een elektrische kookplaat hebt moet je wel eerst even checken dat de plaat goed heet wordt voordat je begint met roerbakken. In de meeste gevallen kunnen kookplaten niet de temperatuur bereiken die geschikt is om te wokken. Maar heb je een kookplaat die dat wel doet, dan kan je gerust een wokpan kopen hiervoor. Het liefst gebruik je een wokpan met een platte bodem, omdat die dan stevig staat op de plaat en niet wiebelt. Het lastige bij wokken op een elektrische kookplaat is dat het moeilijk is de temperatuur te regelen. De wokpan wordt niet zo snel heet en het duurt wel even.

Gasfornuis

Doorgaans is wokken op een gasfornuis de beste methode. Wokken boven een vlam heeft zijn eigen voordelen. Zo kan je de temperatuur op een gasfornuis makkelijk regelen. Je kan ook alle soorten wokpannen gebruiken, zowel pannen met een platte bodem als met een bolle bodem. Een gietijzeren wokpan werkt uitstekend op het gasfornuis, maar ook andere wokpannen werken perfect.

Inductie kookplaat

Inductie koken is een nieuwe vorm van koken, waarbij er gebruik wordt gemaakt van hitte door middel van inductieverhitting. Deze is een snellere manier van verhitting, waarbij er geen vlam ontstaat. De hitte wordt niet veroorzaakt door elektriciteit, maar door een magnetische veld.

Voor inductie koken is de beste wokpan namelijk een pan waarin een dun laagje aluminium in verwerkt is. Een belangrijk punt waarop je ook moet letten is dat de bodem van de wokpan plat is, zodat hij stabiel kan zitten op de kookplaat.

Halogeen kookplaat

Halogeen kookplaten zijn een ander verhaal. Deze kookplaten hebben min of meer dezelfde werkwijze als een elektrische of een keramische kookplaat. Je moet een wokpan hebben met een zo groot mogelijk afgeplatte bodem, zodat hij goed contact maakt met de verhitte halogeen plaat en zo de warmte over de pan kan verdelen. Zorg voor een goed verhitte pan alvorens je begint met wokken.

Met een halogeen of een keramische kookplaat moet je eigenlijk uiterst voorzichtig zijn. Doordat deze kookplaten van glas zijn gemaakt is de kans wel erg groot dat ie stuk gaat als je bijvoorbeeld besluit met een zware gietijzeren wokpan aan de slag te gaan. Niet iets dat we zelf zouden doen, nog aanraden.

Wat is de Beste Warmtebron?

Wokken doe je eigenlijk het beste op een gasfornuis, waar de pan boven een echte vlam staat. De  wokpan wordt dan snel verhit en erg heet. Ook kan je de pan makkelijk manoeuvreren om de nodige wok bewegingen te maken. Dit lukt niet zo goed met een kookplaat.

Heb je geen fornuis in huis, wok dan liever op een elektrische kookplaat, gaskookplaat of een plaat die op inductie werkt. Zo hoef je niet bang te zijn dat jouw dure kookplaat van glas kapot zal gaan. Of je dient uiterst voorzichtig te zijn tijdens het koken. Let wel dat je waarschijnlijk niet hetzelfde wok effect zal verkrijgen.

Een wokpan kopen is best eenvoudig, mits je genoeg van tevoren weet. Even resumerend alles op een rijtje waar je op moet letten:

  • De wokpan moet hoge temperaturen aankunnen
  • Voor welke warmtebron ga je de wokpan gebruiken; een kookplaat of op een gasfornuis
  • De wokpan moet hoge randen hebben zodat je makkelijk en vrij erin kunt roerbakken.
  • Welk materiaal is het beste voor jou. Dit hangt sterk af van de warmtebron die je thuis hebt.
  • Hoe groot moet de wokpan zijn. Jij bepaalt wat jouw behoefte is en hoe goed je denkt de grootte van de pan te kunnen hanteren. Maar de meest gebruikte en handige afmeting is een pan met een diameter van 28 cm.
  • Wel of geen anti-aanbaklaag. Jij kiest zelf wat je prettiger vindt.