7 Tips Die Je Huis Koel Houden

huis koel houden tipsTijdens de warme dagen snakken we meestal naar koelte in ons huis.

Een te hete omgeving werkt immers op ons gemoed. Nadenken over manieren om het huis te maken tot een thuis door te zorgen voor koelte in de zomer is daarom erg belangrijk.

Behalve het gebruik van airconditioning waarmee doorgaans hoge kosten gepaard gaan, kunnen ook simpele oplossingen gebruikt worden om verkoeling te brengen in het huis.

Vind hieronder zeven handige tips om het huis koel te houden deze zomer:

7 Tips die je Huis Koel Houden

  1. Bak ijs of nat kledingsstuk voor de ventilator

Een ventilator produceert geen koelte, maar distrubueert de reeds bestaande lucht in de ruimte. Een bak ijs of nat kleidingsstuk plaatsen voor de ventilator doet echter wel wonderen!Je creeert met name een aircooler.

ventilator om af te koelen

Dit zorgt namelijk voor wat verkoeling door het huis. Indien het ijs in een fles gebonden wordt aan de ventilator, is het slim om een dweil te plaatsen onder de ventilator. Zo wordt het water dat lekt uit de fles opgevangen.

  1. Buiten koken

De zomer is bij uitstek geschikt om te genieten van het koken buiten. Benut deze kans dan ook zeker. Probeer zoveel als mogelijk het gebruik van de oven in huis te vermijden en voorkom zo dat de hitte blijft hangen.

Mocht de oven toch nodig zijn, is het raadzaam om het eten te bereiden in de namiddag.

  1. Gordijnen en ramen dichthouden

Het dichthouden van ramen en gordijnen op momenten waarbij de zon naar binnen schijnt, helpt om de zon te weren.

‘S morgens vroeg de ramen en gordijnen open gooien om de frisse en koele lucht binnen te laten is zeker aan te bevelen. In de avond is het gebruikelijk dat de temperatuur wat daalt en het koeler is dan in de middag.

De avond is dan ook een perfect moment om de ramen open te laten en koele lucht binnen te laten.

  1. Apparaten uitschakelen

Electrische apparaten die ingestekt zijn, lijken vaak onschuldig en we zouden dan ook niet vermoeden dat die warmte produceren. Haal daarom de stekkers van alle apparaten die niet continu nodig zijn uit het stopcontact.

Dit is immers een veiligere situatie. Het is raadzaam om klussen zoals het stofzuigen en afwassen in de vaatwasser te plannen voor de minder warme uren: in de avond dus.

  1. Planten als zonwering

Een natuurlijk zonnescherm altijd mooi gevonden? Het planten van leilindes is dan zeker een aanrader. Door deze lindes horizontaal te binden aan een lijn ontstaat er een natuurlijk zonnescherm en dient deze constructie als een perfecte zonwering.

  1. Lichtgetinte muren en jaloezieën

witte jaloezieën zorgen voor koel huisEen gegeven blijft dat donkere kleuren warmte vasthouden. Het is daarom slim om de muren van het huis een lichte kleur te geven, waardoor je er in de warme dagen profijt van kan hebben.

Lichte muren geven tijdens de warme dagen ook een rustigere uitstraling. Lichtgekleurde jaloezieën en rolluiken zijn een goede manier om af te komen van de warmte, doordat ze geen warmte absorberen.

  1. Vervang gloei of spaarlampen met LED

De producent van spaarlampen en LED lampen hebben gedacht aan esthetiek en kwamen de afgelopen jaren met zeer aantrekkelijke producenten op de markt.

Hierdoor kon de klant kiezen voor stijlvolle lampen in plaats van gloeilampen. Gloeilampen geven veel warmte in tegenstelling tot spaarlampen of LED lampen.

Het gebruik van spaarlampen of LED lampen helpt enigszins om minder warmte te produceren in het huis en zijn bovendien efficiënter dan gloeilampen.

Alternatief

Helpen de bovenstaande tips niet of blijft de hitte hangen ondanks alle inspanning om te zorgen voor verkoeling? Overweeg dan om toch een mobiele airco aan te schaffen als dit natuurlijk toereikend is qua budget. Wees er dan ook op voorbereid om maandelijks meer centen te reserveren voor de stroomrekening.