Helpt een CO2 monitor tegen COVID-19?

Koolstofdioxide of CO2 sensoren zijn populair geworden tijdens de corona pandemie (COVID-19). Met een CO2 monitor kan je de kwaliteit van de aanwezige lucht in een ruimte analyseren. CO2 sensoren kunnen het virusdeeltje niet detecteren. Het wordt gebruik als een indicatie om de ruimte te verluchten.

In een studie dat gepubliceerd is in de Cambridge Universiteit is gebleken dat de CO2 concentratie in een ruimte lineair is met de aanwezigheid van aerosols. Deze aerosols kunnen het virusdeeltje bevatten. Dit is een korte samenvatting van het artikel:

Het wetenschappelijk bewijs groeit dat COVID-19 voornamelijk wordt overgedragen via de lucht binnenshuis. Dit kan wanneer een persoon de virus aërosoldruppels inademt die zijn uitgeademd door een besmettelijke persoon. Er is onlangs een veiligheidsrichtlijn opgesteld om de overdracht via de lucht binnenshuis te beperken (Referentie Bazant & Bush, 2021) die een aanvulling vormt op de volksgezondheidsrichtlijnen over oppervlaktereiniging en sociale afstand.

We herschikken hier deze veiligheidsrichtlijn in termen van totaal ingeademd koolstofdioxide (CO2), dit kan gemakkelijk worden gecontroleerd in binnenruimten. Onze aanpak effent de weg voor het optimaliseren van luchtbehandelingssystemen door een evenwicht te vinden tussen gezondheids- en financiële zorgen, en vormt zo het beleid voor het veilig heropenen van scholen en bedrijven terwijl de pandemie haar beloop heeft. Tenslotte kan onze benadering vrij algemeen worden toegepast bij het verminderen van luchtwegaandoeningen, waaronder griep.

Als men de mogelijkheid tot besmetting in een ruimte wil verkleinen moet men de CO2 waarden laag houden. De grens voor CO2 in besloten ruimtes is 1000 PPM. Dit is het dubbele van de buitenlucht. Deze is ongeveer 440 PPM.

Ik heb een artikel geschreven over de beste CO2 meter die je kan helpen om de CO2 waarde in jouw woning of bedrijf te controleren.