Beste CO2 Meter voor Horeca, Werk of Thuis

Door de nieuwe wet van de regering tijdens covid-19 is het plaatsen van een CO2 meter verplicht of aangeraden in besloten openbare ruimtes zoals:

  • Horeca
  • Rusthuizen
  • Sportzalen
  • Klaslokalen

Dan stel je jezelf de vraag, wat is de beste CO2 meter? In dit artikel ga ik een antwoord geven op deze vraag.

Onderscheid eCO2 en CO2

In de meeste goedkope CO2 meters zit een VOC sensor die eCO2 meet. Dat wil zeggen dat de sensor de CO2 berekend naar aanleiding van andere gassen in de ruimte. Dit is een slechte indicatie voor CO2.

Stel je voor dat er VOC’s (vluchtige organische stoffen) in de ruimte aanwezig zijn. Dit kan verf, ontsmettingsmiddel of eender welk ander gas zijn. De eCO2 meter gaat dit lezen en berekend een hoge CO2 waarde wanneer dit eigenlijk niet zo is. De ‘e’ in eCO2 staat voor equivalent CO2.

Deze video legt dit uit door middel van een voorbeeld:

In de video zag je dat de sensor reageert of verschillende gassen. Dat willen we niet. Daarom gebruiken de goede meters een NDIR sensor. Deze sensor detecteerd enkel CO2.

NDIR CO2 Sensoren

Niet alle NDIR sensoren zijn hetzelfde. Er is nog veel onderscheid tussen de NDIR sensoren.  De afwijking kan van 250 PPM (niet nauwkeurig) tot 50PPM (meest nauwkeurige) gaan. Sommige hebben een zelfkalibrerend algoritme die zichzelf steeds opnieuw kalibreren. Dit is een gewenste eigenschap.

Als je de kans hebt om meerdere sensoren te kopen en deze naast elkaar plaatst kan je al direct zien of de meetwaarden kloppen. Sommige toestellen moeten eerst even kalibreren in de buitenlucht, wat normaal is.

Beste CO2 Meter Getest

De Airvital CO2 meter is volgens mij de beste CO2 meter. De prijs/kwaliteit, nauwkeurigheid en klantencontact vond ik top. Het is de witte Co2 meter die je in het filmpje hierboven hebt gezien. Je kan het scherm goed aflezen en geeft een duidelijke indicatie van de CO2 waarden. De CO2 waarden worden aangeduid met verschillende kleuren. Je kan ook de temperatuur en luchtvochtigheid waarnemen.

Accuraatheid

Toen ik de CO2 meter ontving heb ik hem buiten geplaatst voor 15 minuten zodat het toestel zichzelf kon kalibreren. Daarna gaf de CO2 meter een stabiele CO2 waarde van 450 PPM. Dit is een tolerantie van 10 PPM dat binnen de opgegeven specificatie ligt. Ze zeggen dat dit maximaal 50 PPM is. De volgende afbeelding toont één van hun afbeeldingen op bol.com waar enkele meters naast elkaar geplaatst worden. Je kan zien dat de tolerantie klein is.

Batterij

Voor een normale werking plaats je het toestel gewoon in het stopcontact. Als je verschillende ruimtes wil meten kan dat ook. De batterijduur van de CO2 meter is 9 uur. Dat is voor mij voldoende om naar het werk te nemen. Een plus is dat het snoer 1,5 meter lang is en geleverd word met een stekker, bij andere toestellen is het snoer kort of wordt er geen stekker bijgeleverd.

Klantencontact

Ik had enkele vragen over de CO2 meter en heb contact gehad met Airvital. De communicatie was steeds goed, snel en behulpzaam. Ik kreeg ook een factuur voor mijn zaak als ik erom vroeg. Ik heb ze gecontacteerd via bol.com. Je kan ze ook contacteren via hun website: www.airvital.eu

Rescenties

De rescenties voor deze CO2 sensor zijn allemaal positief. Dat is wat mij over de streep heeft getrokken om deze uit te proberen. Als je bij bol besteld kan je het toestel binnen één maand gratis retourneren als het niet jouw ding is.

Waar kan ik deze meter kopen?

Deze CO2 meter kan je hier kopen op Bol.com.

Conclusie

Het kopen van een goede CO2 meter voor in huis of voor jouw bedrijf kan een moeilijk keuze zijn. Door dit artikel te lezen weet je waarop je moet letten tijdens het kopen van een CO2 meter. Je weet ook welke CO2 meter ik aanraad. Bedankt voor het lezen van dit artikel!