Gezicht Reinigen – 9 Tips

Een mooie huid hebben is een droom van velen.

Om deze droom te realiseren is het regelmatig reinigen van het gezicht erg belangrijk.

Eenieder zou dagelijks minstens één keer het gezicht moeten reinigen om te voorkomen dat er poriën verstoppen, er acne ontstaat of dat de huid uitdroogt.

Ook voor degenen die geen make-up dragen zou dit routinewerk moeten zijn. Er bestaat weleens onduidelijkheid over de wijze waarop het gezicht gereinigd behoort te worden. Hier volgen enkele tips om dit op de juiste manier te doen.

9 Tips om je Gezicht te Reinigen

1. Kies het Juist Product

Op de markt wordt een scala aan producten voor huidverzorging aangeboden. Of deze allemaal effectief zijn is de grote vraag.

Elk huidtype is anders en vraagt dan ook om het juiste product. Natuurlijke producten (zoals honing, avocado en arganolie) zijn minder schadelijk voor de huid en bevatten essentiële vitaminen, anti-oxidanten en vetzuren die de huid goed doen. Je kan ook een nachtcreme of acne creme gebruiken.

Overweeg dus goed voor welk product je kiest om het gezicht te reinigen. Vermijd zoveel als mogelijk scrubs en zeepsoorten, omdat de korrels en parfums de gezonde huidcellen kunnen beschadigen.

2. Wassen van het gezicht doe je zo…

gezicht wassen
gezicht wassen

Voordat er wordt overgegaan tot het aanraken van het gezicht, is het van belang om je handen te wassen.

Het verwijderen van make-up en ander vuil dat door de dag heen plakt op de huid helpt de huid voorbereiden op het huidverzorgingsbeleid en ondersteunt tijdens de nachtelijke regeneratie – en vernieuwingsprocessen.

Dop een wattenschijf met een natuurlijke oliesoort, make-up remover of micellair water en wrijf voorzichtig om de make – up rond de ogen te verwijderen.

Gebruik lauw water om de make – up van de overige gezichtsdelen te verwijderen. Vermijd hierbij het gebruik van washandjes, doe het reinigwerk door zachte cirkelvormige bewegingen te maken met de vingertoppen.

Spoel je gezicht af met lauw water om het vuil te verwijderen en breng een tonic aan om het gezicht fris te laten aanvoelen.

3. Frequentie van het wassen

De huid bestaat uit een beschermlaag, de huidbarrière. Deze is te vergelijken met een muurtje waarop talg en een aantal gezonde bacteriën zitten. Deze bacteriën weren virussen en vuildeeltjes.

Deze natuurlijke beschermlaag dient te worden gekoesterd. Het is daarom belangrijk om te weten hoe vaak het gezicht gewassen mag worden. Doorgaans is het aanbevolen om de huid maximaal twee keren per dag te wassen met een (natuurlijke) facewash.

Uiteraard kunnen er dagen zijn waarop allerlei producten waarmee het gezicht wordt gereinigd, in de kast mogen blijven en er enkel lauw water wordt gebruikt. Vergeet na het gezicht niet voorzichtig af te drogen na het wassen.

4. Washandjes en gezichtsborstels vervangen met vingertoppen

Washandjes en gezichtsborstels kunnen van tijd tot tijd zeer nuttig zijn voor gezichtsreiniging. Weliswaar kunnen deze hulpmiddelen averechts werken bij verkeerd of overmatig gebruik. Het te vaak boenen van de huid met een washand of borstel kan de natuurlijke beschermlaag beschadigen.

Gelukkig kunnen de vingertoppen perfect gebruikt worden voor het reinigen van het gezicht. Voorkom hierbij dat de nagels de huid niet krabben.

5. Extra aandacht voor de gevoelige huid

Mensen met gevoelige huid behoren extra aandacht te besteden aan de producten die zij kiezen voor gezichtsreiniging. Het is sterk aanbevolen om ingrediënten zoals geur – en kleurstoffen in producten te vermijden, zodat eventuele allergische reacties voorkomen kunnen worden.

Natuurlijke producten en micellair water zijn een slimme optie voor de gevoelige huid.

6. Exfoliëren van de huid

Er bestaat degelijk verschil tussen scrubben van de huid en exfoliëren. Scrubben laat denken aan het woord schrobben en dat is het exact wat er wordt gedaan met de huid. Door te scrubben worden de dode huidcellen verwijderd, echter is de kans groot dat de huid beschadigt door te grove korrels, bij verkeerd gebruik of door niet huidvriendelijke ingrediënten.

Exfoliëren daarentegen verwijderen ook de dode huidcellen, maar op een meer huidvriendelijke manier.

Exfolianten zijn gebaseerd op fruit(zuren) die ervoor zorgen dat dode huidcellen gemakkelijk loskomen zonder te boenen of te schrapen. Om te zorgen voor een frisse uitstraling van de huid is het nodig om vaker de dode huidcellen te verwijderen.

7. Natuurlijke tonic

aloe vera
aloe vera

Een tonic is te vergelijken met een lotion die speciaal dient voor het verwijderen van vuil en andere onzuiverheden op de huid. Natuurlijke tonics zijn sterk aanbevolen, omdat die veel schoondheidsvoordelen met zich meebrengen en bovendien zorgen voor een stralende huid.

Goed nieuws is dat natuurlijke tonics zelf gemaakt kunnen worden van producten (komkommer, aloë vera, rozenwater voor de normale huid) die vaak in huis te vinden zijn. Dit gemakkelijke huismiddeltje kent zelfs varianten.

Voor de vette huid kan een tonic van rozemarijn en salie worden gebruikt, terwijl een tonic van honing en melk goed zijn voor een droge huid. Tonic met rijst levert voordelen op voor een gemengde huid. De reinigingsactie wordt gecompleteerd door het aanbrengen van een dagcrème bestaande uit beschermende ingrediënten en een nachtcrème met voedende en herstellende stoffen.

8. Vergeten gezichtsdelen

Het kan voorkomen dat bepaalde gezichtsdelen worden vergeten bij het reinigen, omdat de concentratie vaak ligt op die delen die veel make-up hebben of gemakkelijk bereikbaar zijn (denk maar aan de kin, de nek en de haarlijn). Deze delen verdienen evenveel aandacht dan de rest, dus reinig ze ook.

9. Huid hydrateren

Een belangrijke stap bij gezichtsreiniging is het blijven hydrateren van de huid. Voorkom echter dat de huid zodanig nat blijft dat het water op het gezicht droogt en het gezicht strak aanvoelt.

Een strak gevoel betekent namelijk droogheid van de huid en dat is geen goed teken. Gebruik natuurlijke moisturizers om de huid te hydrateren. Moisturizers kunnen gemaakt worden van producten die meestal te vinden zijn in huis.

Denk maar aan de volgende combinaties: reuzel en amandelolie, yoghurt en natuurlijke honing. Aloë vera en rozenolie, zelfs aardbeien,  yogurt, haver, en eieren. Na het aanbrengen van een moisturizer voor circa een half uur hoort de huid afgespoeld te worden met lauw water.

Let erop dat deze moisturizers met mate worden gebruikt, denk aan ongeveer drie tot vier keren per week. Op deze manier blijft de portemonnee in de tas en profiteert de huid volop.