11 Tips om Acne te Voorkomen

Het is best lastig als je een van de velen bent die last heeft van acne.

Het krijgen van acne kan degelijk invloed hebben op je zelfvertrouwen, vooral als het om je uiterlijk aangaat.

Het kan zelfs zo ver gaan dat mensen er psychologische problemen aan overhouden.

Daarom ga ik je nu 11 tips geven om acne te voorkomen.

11 Tips om Acne te Voorkomen

hoe kan je acne voorkomenIn de meeste gevallen is het krijgen van acne een natuurlijke lichaamsproces die bij het puberen hoort. Sommige volwassenen hebben ook wel last van acne, maar dat wil niet zeggen dat je een ernstige acne uitbraak niet kan voorkomen.

Je kan er zelf voor zorgen dat je acne uitbraak minimaal blijft. Hier zijn enkele tips:

 • Slaap genoeg: slapen heeft invloed op het reguleren van je hormoonhuishouding. Door genoeg te slapen vermindert je stress en zorg je voor balans bij je hormonen.
 • Let op suiker gebruik: een schommeling in je bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je vatbaarder bent voor ontstekingen. Let daarom goed op je suiker inname.
 • Drink voldoende water: water reinigt je lichaam en zorgt dat giftige stoffen verwijdert worden. Dit voorkomt ontwikkeling van ongewenste puistjes.
 • Zorg voor lichaamsbeweging: door te bewegen breng je je stresslevel in balans, dit zorgt voor een goede hormoonhuishouding en bloedcirculatie.
 • Smeer zonnebrand: stel je jezelf teveel bloot zonlicht, zorg dan ervoor dat je je insmeert met een goede zonnebrand crème. Teveel zon zorgt namelijk voor een overproductie van talg.
 • Verschoon op tijd je beddengoed: vieze beddengoed zorgt voor het uitbreken van puistjes. In vieze beddengoed zitten namelijk bacteriën die puistjes kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je regelmatig schone linnen op je bed hebt.
 • Gebruik een acne creme. Een acne creme kan je gezicht voldoende reinigen om zo geen acne meer te krijgen. Lees on artikel over de beste acne creme.
 • Drink met mate: alcohol kan bij een gezellig feestje rijkelijk vloeien. Maar zorg ervoor dat je niet te veel op heb. Teveel alcohol droogt je huid uit. Een droge huid is een voedingsbron voor bacteriën,  waardoor de kans op een acne uitbraak en ontsteking worden vergroot.
 • Neem omega-3: gezonde vetten werken heel goed op je huid. Bovendien werkt omega-3 overproductie van talg tegen.
 • Reinig je gezicht dagelijks: maak op tijd je gezicht schoon. Vuil op je gezicht trekt bacteriën aan, die weer voor puistjes en ontstekingen kunnen zorgen. Door een keer per week te scrubben en te exfoliëren zullen dode huidcellen niet ophopen.
 • Niet peuteren! Wat je nooit moet doen is aan de puisten zitten knijpen. Dit zal de acne alleen maar verergeren en kan zelfs een litteken achterlaten.
 • Gebruik niet te veel make-up: make-up zorgt voor verstopping van de poriën en blokkeert de afvoer van talg. Als je toch regelmatig make-up gebruik, zorg dan voor een goede reiniging daarvan. Ga nooit met make-up slapen!

De Juiste Voeding om Acne te Voorkomen

Al deze tips zijn natuurlijk best wel handig om puistjes of acne te voorkomen.

Maar wist je dat voeding ook wel invloed heeft bij de uitbraak van acne?

We worden geleerd dat een gezond en gebalanceerd dieet goed is voor ons lichaam. Het ontstaan van acne zal niet plotseling gebeuren, maar kan beïnvloed worden door wat we eten.

Door een voedingsdagboek bij te houden kun je nagaan en kijken of je voeding invloed heeft gehad. Zo kan je bepaalde soorten voeding elimineren die het ontstaan van acne versnellen.

Enkele producten waarvoor je lichaam gevoelig kan zijn en de acne productie stimuleert zijn:

 • Suikers
 • Melkproducten
 • Noten

Elke individu heeft zijn eigen lichamelijke ontwikkelingen zal verschillend reageren op acne. Door de stappen te ondernemen om acne te voorkomen zal je goed geholpen worden. Een goede acne creme toevoegen aan het geheel kan zeker geen kwaad. Blijf je toch heel veel irritatie en last krijgen van acne, raadpleeg altijd je arts.