De Beste Airco

de beste airco

Wat doe je als je het niet meer kan uithouden tijdens de warme zomerdagen?

Ga je naar het strand?

Eet je een ijsje?

Leuke oplossingen, echter, zeer kort van aard.

Helaas kunnen we niet de hele dag aan het strand liggen en zwemmen in de zee en meer dan één ijsje eten per dag is zeker niet gezond. Een blijvende oplossing om af te koelen tijdens warme zomerdagen kan je heel eenvoudig doen met een airco!

Het aanschaffen van een goede airco is een grote opgave op zich. De beste airco vinden is nog een grotere uitdaging.

Met het aanbod aan verschillende typen en modellen airco’s kan je al gauw de kluts kwijt raken en verzeild raken in onnodige details, waardoor je eigenlijk geen goede keuze kan maken.

En toch vinden wij dat je geen airco expert hoeft te zijn om de beste airco te kiezen die geschikt is voor jouw behoefte.

In dit artikel hebben we een mooi overzicht voor je gemaakt van de beste airco’s die er te vinden zijn op de markt. Je hoeft er dus niet zelf achteraan, maar gewoon verder lezen om zodoende de beste airco te vinden voor jouw situatie.

We hoeven je niet te vertellen wat een airco is en wat het doet en waarvoor je het nodig hebt. Dat weten we al.

Wij willen wel even kort inzoomen op de verschillende typen airco’s, voordat we onze top 9 lijst laten zien.

Verschil tussen een Mobiele Airco, Split Airco en Air Cooler

Voor je naar het aanbod gaat kijken is het goed om even de tijd te nemen om je te laten informeren over de soorten van koelingssystemen die er bestaan, want de aanschaf van een koelingssysteem kost een aardig bedrag. Je wil liever eerst goed op de hoogte zijn van jouw opties nog voordat je in je zak gaat.

Wat is een Mobiele Airco?

mobiele airco

De term zegt eigenlijk al alles van dit apparaat. Deze airco is een draagbare unit die je heel eenvoudig kan verplaatsen en gebruiken in verschillende ruimtes. Je zet hem bijvoorbeeld ‘s morgens aan in de keuken en ‘s avonds verplaats je hem naar de slaapkamer.

De unit wordt niet vastgemaakt aan de muur of het plafond en je kan hem verplaatsen naar overal waar je maar wil en wanneer je dat wil. Enkele eigenschappen die heel typerend zijn voor een mobiele airco zijn het volgende:

Werking van een mobiele airco

De mobiele airco werkt in principe precies op dezelfde manier als de “vaste airco”. Deze airco is opgebouwd uit dezelfde airco-onderdelen als het klassieke vaste model.

Het vaste model werkt als volgt: De ventilator zuigt de warme lucht aan en wordt geleid naar een warmtewisselaar, waar een koelmiddel doorheen stroomt. De warme lucht wordt opgenomen door het koelmiddel en het koelmiddel wordt tot gas gevormd. Via de leidingen wordt de gas naar de buitenunit geleid, waar het dan ten slotte vrijkomt in de lucht.

De mobiele airco werkt eigenlijk net zo. Alleen de wijze waarop de warme lucht wordt afgevoerd verschilt per type mobiele airco. Er zijn namelijk 2 soorten type mobiele airco systemen, te weten:

 1. de mobiele split airco: de mobiele split airco heeft een mobiele binnenunit en een buitenunit. In veel gevallen kunnen deze twee delen niet losgekoppeld zijn van elkaar. Dit systeem werkt net als de “vaste airco”, zijn moeilijker verplaatsbaar, doch hebben meer koelvermogen dan een monoblock airco.

 

 1. de monoblok airco: deze airco wordt doorgaans beschouwd als dé mobiele airco. De monoblok airco is een airco zonder buitenunit voor het afvoeren van warme lucht. Hiervoor wordt er een afvoerslang gebruikt, die je eenvoudig door een kier van een raam of deur naar buiten laat hangen. Sommige monoblock airco’s hebben een condensbak. Deze type airco is dus een airco zonder slang.

Wat is een Split Airco?

Een split airco is een airco welke bestaat uit twee delen, een binnenunit en een buitenunit. Deze delen zijn verbonden door een flexibele koperen leiding en een kabel die voor de aansturing dient.

Dit aircosysteem is een warmtepompsysteem, welke net zoals bij een koelkast werkt en wel op basis van een koelvloeistof. De koelvloeistof stroomt door de koperen leiding en onttrekt  de warmte van de binnenruimte door de binnenunit en geeft die af aan de buitenlucht door de buitenunit. Zo wordt er warmte onttrokken aan de binnenruimte waardoor deze afkoelt.

Een groot voordeel van dit systeem is dat het meeste geluid geproduceerd wordt door de buitenunit , hierdoor heeft de gebruiker binnenshuis geen last van het geluid van de airco. Meestal wordt de buitenunit aan de muur buiten of op het dak buiten gemonteerd.

Wat is een Air Cooler?

Een air cooler of luchtkoeler is geen airco, maar kan wel worden gezien als een airconditioner. Dit apparaat werkt op basis van verdamping en verplaatst warme lucht langs een koelelement alvorens de lucht de ruimte wordt ingeblazen. Er komen geen koelmiddelen aan te pas, maar wel koud water. Bij dit apparaat kan de temperatuur niet worden ingesteld. De ventilatiestand kan wel worden aangepast. Net als een ventilator is dit systeem een verrijdbare airco welke je gemakkelijk van de ene naar de andere ruimte kan verplaatsen.

Een voordeel van dit systeem is het ontbreken van een afvoerslang. Je hoeft je raam of deur dus niet op een kier te doen of een gat in de muur te maken voor het afvoeren van condensaat.

Nu je al een idee hebt van de verschillende koelingssystemen, kan je verder lezen over onze top 9 en wellicht een keuze maken tussen de verschillende opties voor de beste airco voor in huis.

 3 Beste Mobiele Airco’s

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

De ChillFlex Pro is perfect geschikt voor het koelen van een ruimte met een maximale afmeting van 105 m3. Deze mobiele airco heeft een tweeledige functie waarmee je jouw ruimte kan verkoelen en ventileren. Het geluidsniveau bedraagt maximaal 64 dB en wordt geleverd met een afstandsbediening. Hiermee kan je heel handig de timer instellen bijvoorbeeld vóór het slapengaan. De afstandsbediening heeft ook een verlicht display waarop je simpel de gegevens van kan aflezen. Met deze mobiele airco kan je wat geld besparen, want hij is energiezuinig en behoort tot de energieklasse  A+

Voordelen

 • eenvoudige bediening met de meegeleverde afstandsbediening
 • tweeledige functie: kan ventileren zonder te koelen of alleen koelen
 • makkelijk verplaatsbaar, want de airco heeft wielen

Nadelen

 • het geluidsniveau is duidelijk waarneembaar

Sencor SAC MT9011C 

De Sencor SAC MT9011C is ideaal voor het verkoelen van jouw huis of kantoorruimte. Deze praktische mobiele airco heeft een vermogen van 1010 watt en verkoelt ruimtes tot 76 m3. De bediening van het apparaat is eenvoudig te doen met de bijgeleverde afstandsbediening. De mobiel airco is gemakkelijk verplaatsbaar vanwege de 4 wielen onderaan het apparaat. Zo kan je het apparaat verplaatsen naar welke ruimte je ook wil en wanneer je dat wil.

Nog een voordeel van Sencor SAC MT9011C is dat het behalve een koelfunctie heeft, het ook jouw ruimte kan ontvochtigen of ventileren. Handig toch? Het apparaat heeft een energielabel A wat dus aangeeft dat de Sencor SAC MT9011C zuinig draait.

Bij het apparaat wordt standaard het volgende meegeleverd: een handleiding, een afstandsbediening, een flexibele afvoerslang met een variabele lengte, een zuignap en een verstelbare plaat met opening.

Voordelen

 • simpele bediening van de airco dmv afstandsbediening
 • de mobiele airco heeft ook een ventilatiefunctie die enkel blaast zonder te koelen
 • de ontvochtigingsfunctie zorgt voor het verdwijnen van het drukkende gevoel van warme en vochtige lucht.

Nadelen

 • nodig: een raam of deur om de afvoerslang naar buiten te hangen op een hoogte van 35 100 cm.
 • de ontvochtigingsfunctie werkt alleen bij een temperatuur van 21 graden en hoger.

Trotec PAC 4100 E – Mobiele airco

Voor die extra warme zomerse dagen zal een verkoelende lucht zeker op een ieders verlanglijstje staan. De mobiele airconditioner PAC 4100 E zou je zeker van dienst kunnen zijn op deze hete dagen. Deze monoblock airco heeft een bijzonder hoge koelcapaciteit van 4.1 KW en kan zelfs bij hoge temperaturen van 40° voor een heerlijke afkoeling zorgen.

De PAC 4100 E is uitermate geschikt voor de krachtige koeling van grote ruimtes. Door de hoge

koelcapaciteit kan de airco een ruimte snel koelen en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat

Ook deze airco heeft een energielabel A, dwz dat het een airco is die energiebesparend is, wat dus een groot voordeel is voor je portemonnee.

De PAC 4100 E is een compact model, echter is het apparaat een ware krachtpatser die perfect ingezet kan worden om ruimtes te klimatiseren. Denk maar aan appartementen, praktijken en kantoorruimtes.

Deze mobiele airco heeft een snelwerkende koelfunctie voor ruimtes tot 54 m², en heeft ook een vol geautomatiseerde ontvochtigings- en ventilatiefunctie om een prettig binnenklimaat te creëren.

De verschillende functies die de airco heeft kan je heel makkelijk regelen via het bedieningstableau op het apparaat zelf of met de meegeleverde afstandsbediening. Wat je kan regelen is de binnentemperatuur, de 3 standen van de ventilator en de verschillende functies: koeling, ontvochtiging en ventilatie.

De afstandsbediening heeft ook een timer waarmee je een tijd kan voorprogrammeren om het apparaat automatisch uit te schakelen. Voor de nachtelijke uren wanneer een ieder slaapt, is dit zeker een praktisch voordeel.

Nog een bijkomstigheid van de Trotec PAC 4100 E is dat de mobiele airco een voorgemonteerde luchtfilter heeft die zorgt voor het filteren van de lucht. De lucht wordt ontdaan van stof, haren van huisdieren en pluisjes. De filter kan heel simpel verwijderd worden om die te reinigen.

Ook heeft de airco een geïntegreerde opvangreservoir welke dient voor het opvangen van de condens die bij het ontvochtigen en klimatiseren ontstaat. Een optie voor een permanent opvangreservoir kan aan de achterzijde van de airco worden aangesloten.

Aanbeveling

Voor het bevestigen van de meegeleverde afvoerslang kan je het beste de handige Airlock 100 als raamafdichting gebruiken. Dit is een speciale product die zorgt voor een betrouwbare afdichting van het de spleet bij het raam.

De raamafdichting is een buffer tussen de warme lucht van buiten en de koele lucht van binnen. Tevens kan je hiermee de afvoerslang eenvoudig naar buiten geleiden zonder dat er een spleet open blijft.

De afdichting is flexibel en past op iedere gangbare raamvorm, zoals vleugelramen, kiepramen en schuine dakvensters.

TROTEC Raamafdichting Airlock 100

We willen heel even in het kort wat aandacht besteden aan de raamafdichting van TROTEC: Airlock 100. Deze innovatieve oplossing is uitermate geschikt om alle koele lucht die geproduceerd wordt in de ruimte, goed vast te houden binnen.

Dit betekent dat je niet alleen de maximale koelcapaciteit uit je airco haalt, maar dat je airco ook optimaal zal functioneren. Niemand wil onnodige hoge kosten voor energie betalen, omdat er steeds warme lucht naar binnen zou kunnen stromen door een spleet bij het raam. Dat zou gekke mens werk zijn!

Door de ritssluiting van de Airlock 100 kan je met gemak de afvoerslang naar buiten geleiden.

Daarom is de raamafdichting van TROTEC: Airlock 100 zeker een must-have in combinatie met de mobiele airco Trotec PAC 4100 E. De beide apparaten sluiten naadloos op elkaar aan en zullen zorgen voor het gewenste resultaat van een uiterst aangename gekoelde ruimte, die op een efficiënte energiebesparende manier is verkregen en wordt behouden.

We zeiden al dat de raamafdichting flexibel is en past op iedere gangbare raamvorm, zoals vleugelramen, kiepramen en schuine dakvensters. Echter, meten is weten!

Tip voordat je besteld:

Houd er dus wel rekening mee dat het raam een maximale omtrek van 400 cm heeft. De raamafdichting past NIET op doorgaans Velux ramen, maar is WEL geschikt voor Velux ramen van de Serie GP-L en GP-U. Het is sterk aanbevolen en aangeraden om eerst het raam op te meten alvorens de bestelling te doen, om zodoende teleurstelling te voorkomen.

Een extra voordeel van de Airlock 100 is dat het ook nog muggen en andere insecten buiten houd en katten zullen ook niet meer vastraken in een gekantelde raam. Waar je de Airlock 100 ook voor kan gebruiken is het afvoeren van lucht van wasdrogers in warm of koud weer.

Voordelen

 • hoge koelcapaciteit
 • compact design
 • 3 functies in 1: koeling, ontvochtiging en ventilatie
 • afstandsbediening meegeleverd
 • voorgemonteerde luchtfilter
 • geïntegreerde opvangreservoir
 • heeft een speciale raamafdichting voor betere resultaten: Airlock 100

Nadelen

 • geen wielen onder het apparaat
 • niet geschikt voor ruimtes groter dan 54 m²

2 Beste Split Airco’s

Eurom Split Airco AC12QiCH

Grotere ruimtes kan je het voordeligste koelen met een split airco. Voor ruimtes tot 45 m² kunnen we de Eurom AC12QiCH split airco aanbevelen. Ruimtes waarvoor de airco goed van pas zou zijn, zijn bijvoorbeeld je slaapkamer, je woonkamer, kantoor of werkplaats.

Zoals we eerder vertelden bestaat een split airco uit 2 delen: een binnen-en een buitenunit. Het primaire doel van deze airco is vanzelfsprekend om te koelen. Echter heeft deze split airco ook de functie om tijdens de winterdagen de ruimte bij te warmen.

Deze airco kan je heel eenvoudig zelf installeren. Ben je een beetje handig en technisch aangelegd? Dan is de klus zo geklaard en bespaar je een hoop geld aan installatiekosten.

De airco heeft 3 standen, welke je simpel kan bedienen via de afstandsbediening. De binnenunit heeft een maximale geluidsniveau van 56 dB en voor de buitenunit is dat 65 dB. Verder heeft de Eurom AC12QiCH split airco een geweldige koelvermogen van 12.900 BTU die ervoor zorgt dat elke ruimte vrij snel op een aangenaam temperatuur wordt gebracht.

Een leuk extraatje aan deze airco is dat je de bediening ervan kan uitbreiden met een wifi kit. Op deze manier kan je met een druk op de knop op je smartphone de airco bedienen. Mocht je dus de meegeleverde afstandsbediening een keertje niet zo snel vinden of de batterijen ervan zijn leeggeraakt? Geen nood! Met je smartphone kan je de airco dan alsnog bedienen en ben je snel geholpen, want je smartphone is altijd opgeladen, toch?

Goed om te weten

Voordat je overgaat tot het plaatsen van de de airco is het goed om te weten dat de verbindingsslang tussen de buiten en binnen unit, 4 meter lang is en de stroomkabel 1,9 meter lang is.

Voordelen

 • zelf installeerbaar
 • 3 standen
 • koel -en opwarmfunctie
 • groot koelvermogen
 • wi-fi aanstuurbaar

Nadelen

 • lange verbindings lang en stroomkabel
 • merkbaar geluidsniveau
 • niet voor grote ruimtes geschikt, tot maximaal 45 m²

Galanz AUS-18 – Split Unit airco

Zoek je toch naar een airco voor een iets grotere ruimte, dan is de Galanz AUS-18 – Split Unit airco wellicht een optie om te overwegen. De split unit airco heeft een koelvermogen van 18000 BTU om ruimtes tot maximaal 50-75 m² te koelen.

Het airco systeem heeft een koel-, verwarm-, ventileer -en ontvochtigingsfunctie. Het design van de airco is heel erg simpel en elegant, waardoor het makkelijk op te nemen is in elk interieur.

De binnenunit heeft een geluidsniveau van 38 dB en is bijna niet waarneembaar. De airco is verder uiterst zuinig in gebruik en wordt ook gerekend tot de energielabel A+.

Voordelen

 • energie besparend
 • maakt weinig geluid
 • 4 funties: koel-, verwarm-, ventileer -en ontvochtigingsfunctie
 • voor grotere ruimtes geschikt: max 50-75 m²

Nadelen

 • geen app voor mobiel
 • moet door een erkende installateur worden geïnstalleerd

3 Beste aircoolers

Honeywell CL25AE – Luchtkoeler

Voor mensen die niet zoveel zin hebben in een installatie van een airco en die eigenlijk gewoon voor een tijdelijke verkoeling zoeken, zijn luchtkoelers een goed alternatief.

De Honeywell CL25AE is een luchtkoeler die dmv een ingebouwde ijs compartiment koele lucht produceert.

Het koelsysteem werkt als volgt: de warme droge lucht wordt aangezogen en gaat door het ijs compartiment, waar het wordt verkoelt door de watertank. Zo krijg je dus aan de voorzijde van het apparaat koele lucht.

Het automatisch ventilatierooster van dit koelsysteem draait van links naar rechts zodat de koelte alle hoeken en gaten van de ruimte bereikt.

Tevens heeft de Honeywell CL25AE ook een ionisator waarmee je zelf de luchtvochtigheid kan aanpassen. Conclusie: de kwaliteit van de lucht in jouw dagelijkse ruimte wordt alleen maar verbeterd dankzij de Honeywell CL25AE.

Voordelen

 • handig op wielen
 • makkelijk verplaatsbaar
 • simpele bediening met afstandsbediening

Nadelen

 • klein vermogen: 230 Watt
 • alleen voor kleine ruimtes tot 30 m²
 • maakt wat geluid, geluidsniveau 48 dB

Atomic Air Cooler luchtkoeler

Nog een optie om te overwegen als luchtkoeler is de Atomic Air Cooler. Ten opzichte van airco’s die groot en zwaar zijn, en jouw elektriciteitsrekening behoorlijk laten stijgen in de zomer, is de Atomic Air Cooler een perfect alternatief.

Dit koelsysteem is krachtig en kan droge en warme lucht omzetten in vochtige, koele lucht.

De Atomic Air Cooler heeft een speciale ingebouwde H2O Cool Fusion-technologie die ervoor zorgt dat de lucht de juiste temperatuur aanneemt.

Wat je moet doen is simpelweg het waterreservoir aanvullen met water en bepaal de stand van de ventilatorsnelheid. Zet het apparaat aan op hoog, midden of laag, afhankelijk wat jouw behoefte is. En ervaar dan de koele lucht die wordt geblazen door het apparaat.

Dit apparaat is handig voor dagelijks gebruik en compact om mee te nemen in de camper of uitstapjes buitenshuis. Het werkt op elektriciteit waardoor je het makkelijk kan gebruiken overal waar je maar een stopcontact hebt.

Voordelen

 • zet hete lucht om in koele lucht
 • draagbaar systeem
 • H2O Cool Fusion-technologie
 • 3 standen
 • indicatielampje voor het waterniveau
 • compact en licht gewicht

Nadelen

 • vermogen: 10 Watt
 • geen afstandsbediening
 • geen timer

Sencor SFN 9011SL – Mobiele Aircooler

Om de top 3 af te ronden van luchtkoelers nemen we snel nog de Sencor SFN 9011SL Mobiele Aircooler onder de loep. Het eerst dat je opvalt aan deze cooler is het fancy design. De cooler heeft een traditionele vorm die doet denken aan een ventilator, maar ziet er toch heel trendy en hip uit. Alleen het coole design, geeft je al een lekker gevoel! Zo een moderne luchtkoeler past zeker in elk huis.

De handige cooler heeft een fraai uitziende LED-display met blauwe achtergrondverlichting. Aan de voorkant heeft de luchtkoeler een grill met een automatische oscillatie optie, die zorgt voor een gelijke verdeling van de lucht.

Met de praktische handgrepen aan de zijkant kan je hem makkelijk vasthouden en verplaatsen. Ook de 4 wielen aan de onderkant maken het een stuk eenvoudiger. Aan de achterkant zit er een klein vakje voor de snoer en de afstandsbediening.

Voordelen

 • trendy design
 • LED-dsiplay
 • afstandsbediening
 • geïntegreerde handgrepen en 4 wielen

Nadelen

 • klein vermogen 110 Watt
 • merkbaar geluidsniveau 66 dB

 

Koopgids

We hebben gezien dat het kiezen van een koelsysteem duidelijk niet hetzelfde is als het kiezen van een nieuwe shirt. In die zin dat het niet zo eenvoudig is en je er eventjes de tijd voor moet nemen alvorens je tot de uiteindelijke koop overgaat.

Immers een airco kost niet een klein beetje geld. Met de investering die je doet wil je niet alleen de beste airco hebben voor nu, maar zeker wel een gedegen product die op lang termijn in gebruik en onderhoud ook duurzaam is.

Enkele algemene vragen die je zeker moet stellen tijdens jouw zoektocht naar de beste airco:

 • hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden
 • bepaal aan de hand van de grootte van de ruimte de nodige koelcapaciteit van de airco
 • welk koelsysteem is het beste geschikt voor jouw ruimte: split airco, mobiele airco of een air cooler
 • hoeveel energie kost het apparaat; neem in acht dat jouw energieverbruik gemiddeld 15-25% zal toenemen, ongeacht welk systeem je kiest
 • moet je iets installeren voordat je het apparaat kan gebruiken
 • zo ja wat kost de installatie en wat gaat het in praktische zin vergen. Denk aan gaten boren in de muur en eventuele toelatingsaanvragen; Wordt het een vast toestel dan zal deze door een vakman geïnstalleerd moeten worden en de installatiekosten worden bepaald aan de hand van de oppervlakte van de ruimte en de grootte en het vermogen van het toestel
 • is het systeem makkelijk te bedienen of is het ingewikkeld
 • wat zal het onderhoud kosten in geld en tijd; moet je daarvoor weer iemand in dienst nemen, of kan je het zelf doen.
 • geven ze afterservice bij de winkel waar je de airco koopt; kunnen ze de airco repareren als het kapot gaat

Middels dit artikel hebben wij getracht om jou slechts een handje te helpen om zodoende een goede en weloverwogen beslissing te nemen om de beste airco aan te schaffen. Denk dus niet alleen eraan hoe heerlijk het zou zijn met een airco in huis op die hete en warme zomerdagen, maar houd zeker ook het kostenplaatje en de duurzaamheid van de airco in de gaten. Een goede combinatie van de twee maken voor ons de beste airco!