De Beste Airco

de beste airco

Wat doe je als je het niet meer kan uithouden tijdens de warme zomerdagen?

Ga je naar het strand?

Eet je een ijsje?

Leuke oplossingen, echter, zeer kort van aard.

Helaas kunnen we niet de hele dag aan het strand liggen en zwemmen in de zee en meer dan één ijsje eten per dag is zeker niet gezond. Een blijvende oplossing om af te koelen tijdens warme zomerdagen kan je heel eenvoudig doen met een airco!

Het aanschaffen van een goede airco is een grote opgave op zich. De beste airco vinden is nog een grotere uitdaging.

Met het aanbod aan verschillende typen en modellen airco’s kan je al gauw de kluts kwijt raken en verzeild raken in onnodige details, waardoor je eigenlijk geen goede keuze kan maken.

En toch vinden wij dat je geen airco expert hoeft te zijn om de beste airco te kiezen die geschikt is voor jouw behoefte.

In dit artikel hebben we een mooi overzicht voor je gemaakt van de beste airco’s die er te vinden zijn op de markt. Je hoeft er dus niet zelf achteraan, maar gewoon verder lezen om zodoende de beste airco te vinden voor jouw situatie.

We hoeven je niet te vertellen wat een airco is en wat het doet en waarvoor je het nodig hebt. Dat weten we al.

Wij willen wel even kort inzoomen op de verschillende typen airco’s, voordat we onze top 9 lijst laten zien.

Wat is een Split Airco?

Een split airco is een airco welke bestaat uit twee delen, een binnenunit en een buitenunit. Deze delen zijn verbonden door een flexibele koperen leiding en een kabel die voor de aansturing dient.

Dit aircosysteem is een warmtepompsysteem, welke net zoals bij een koelkast werkt en wel op basis van een koelvloeistof. De koelvloeistof stroomt door de koperen leiding en onttrekt  de warmte van de binnenruimte door de binnenunit en geeft die af aan de buitenlucht door de buitenunit. Zo wordt er warmte onttrokken aan de binnenruimte waardoor deze afkoelt.

Een groot voordeel van dit systeem is dat het meeste geluid geproduceerd wordt door de buitenunit , hierdoor heeft de gebruiker binnenshuis geen last van het geluid van de airco. Meestal wordt de buitenunit aan de muur buiten of op het dak buiten gemonteerd.

2 Beste Split Airco’s

Eurom Split Airco AC12QiCH

Grotere ruimtes kan je het voordeligste koelen met een split airco. Voor ruimtes tot 45 m² kunnen we de Eurom AC12QiCH split airco aanbevelen. Ruimtes waarvoor de airco goed van pas zou zijn, zijn bijvoorbeeld je slaapkamer, je woonkamer, kantoor of werkplaats.

Zoals we eerder vertelden bestaat een split airco uit 2 delen: een binnen-en een buitenunit. Het primaire doel van deze airco is vanzelfsprekend om te koelen. Echter heeft deze split airco ook de functie om tijdens de winterdagen de ruimte bij te warmen.

Deze airco kan je heel eenvoudig zelf installeren. Ben je een beetje handig en technisch aangelegd? Dan is de klus zo geklaard en bespaar je een hoop geld aan installatiekosten.

De airco heeft 3 standen, welke je simpel kan bedienen via de afstandsbediening. De binnenunit heeft een maximale geluidsniveau van 56 dB en voor de buitenunit is dat 65 dB. Verder heeft de Eurom AC12QiCH split airco een geweldige koelvermogen van 12.900 BTU die ervoor zorgt dat elke ruimte vrij snel op een aangenaam temperatuur wordt gebracht.

Een leuk extraatje aan deze airco is dat je de bediening ervan kan uitbreiden met een wifi kit. Op deze manier kan je met een druk op de knop op je smartphone de airco bedienen. Mocht je dus de meegeleverde afstandsbediening een keertje niet zo snel vinden of de batterijen ervan zijn leeggeraakt? Geen nood! Met je smartphone kan je de airco dan alsnog bedienen en ben je snel geholpen, want je smartphone is altijd opgeladen, toch?

Goed om te weten

Voordat je overgaat tot het plaatsen van de de airco is het goed om te weten dat de verbindingsslang tussen de buiten en binnen unit, 4 meter lang is en de stroomkabel 1,9 meter lang is.

Voordelen

 • zelf installeerbaar
 • 3 standen
 • koel -en opwarmfunctie
 • groot koelvermogen
 • wi-fi aanstuurbaar

Nadelen

 • lange verbindings lang en stroomkabel
 • merkbaar geluidsniveau
 • niet voor grote ruimtes geschikt, tot maximaal 45 m²

Galanz AUS-18 – Split Unit airco

Zoek je toch naar een airco voor een iets grotere ruimte, dan is de Galanz AUS-18 – Split Unit airco wellicht een optie om te overwegen. De split unit airco heeft een koelvermogen van 18000 BTU om ruimtes tot maximaal 50-75 m² te koelen.

Het airco systeem heeft een koel-, verwarm-, ventileer -en ontvochtigingsfunctie. Het design van de airco is heel erg simpel en elegant, waardoor het makkelijk op te nemen is in elk interieur.

De binnenunit heeft een geluidsniveau van 38 dB en is bijna niet waarneembaar. De airco is verder uiterst zuinig in gebruik en wordt ook gerekend tot de energielabel A+.

Voordelen

 • energie besparend
 • maakt weinig geluid
 • 4 funties: koel-, verwarm-, ventileer -en ontvochtigingsfunctie
 • voor grotere ruimtes geschikt: max 50-75 m²

Nadelen

 • geen app voor mobiel
 • moet door een erkende installateur worden geïnstalleerd

Koopgids

We hebben gezien dat het kiezen van een koelsysteem duidelijk niet hetzelfde is als het kiezen van een nieuwe shirt. In die zin dat het niet zo eenvoudig is en je er eventjes de tijd voor moet nemen alvorens je tot de uiteindelijke koop overgaat.

Immers een airco kost niet een klein beetje geld. Met de investering die je doet wil je niet alleen de beste airco hebben voor nu, maar zeker wel een gedegen product die op lang termijn in gebruik en onderhoud ook duurzaam is.

Enkele algemene vragen die je zeker moet stellen tijdens jouw zoektocht naar de beste airco:

 • hoe groot is de ruimte die gekoeld moet worden
 • bepaal aan de hand van de grootte van de ruimte de nodige koelcapaciteit van de airco
 • welk koelsysteem is het beste geschikt voor jouw ruimte: split airco, mobiele airco of een air cooler
 • hoeveel energie kost het apparaat; neem in acht dat jouw energieverbruik gemiddeld 15-25% zal toenemen, ongeacht welk systeem je kiest
 • moet je iets installeren voordat je het apparaat kan gebruiken
 • zo ja wat kost de installatie en wat gaat het in praktische zin vergen. Denk aan gaten boren in de muur en eventuele toelatingsaanvragen; Wordt het een vast toestel dan zal deze door een vakman geïnstalleerd moeten worden en de installatiekosten worden bepaald aan de hand van de oppervlakte van de ruimte en de grootte en het vermogen van het toestel
 • is het systeem makkelijk te bedienen of is het ingewikkeld
 • wat zal het onderhoud kosten in geld en tijd; moet je daarvoor weer iemand in dienst nemen, of kan je het zelf doen.
 • geven ze afterservice bij de winkel waar je de airco koopt; kunnen ze de airco repareren als het kapot gaat

Middels dit artikel hebben wij getracht om jou slechts een handje te helpen om zodoende een goede en weloverwogen beslissing te nemen om de beste airco aan te schaffen. Denk dus niet alleen eraan hoe heerlijk het zou zijn met een airco in huis op die hete en warme zomerdagen, maar houd zeker ook het kostenplaatje en de duurzaamheid van de airco in de gaten. Een goede combinatie van de twee maken voor ons de beste airco!